Selasa, 13 Disember 2011

KENAPA MASUK FORM 6??

tengok title dekat atas tu kenapa aku bagi title macam tu,,ni nak cite la ni..
kenapa aku masuk form 6 and kenapa form 6 tu dipandang rendah oleh sesetengah pihak.Masa mula-mula aku masuk f6 dulu mak cik2 aku tanya "eh kenapa masuk form 6 tak mohon mana2 ke?" and aku senyum je tak jawab pun.Ada sesetengah pihak anggap form 6 ni buang masa tapi yang sebenarnya dia orang tak tahu f6 ni menjimatkan masa.F6 hanya 1 tahun setengah sahaja!! dan sijil STPM tu setaraf dengan diploma.Ha tak ke jimat masa berbanding kalau mohon dekat mana-mana ipt yang sama taraf dengan diploma mungkin ambil masa 3tahun atau lebih.tapi tak bermakna program diploma tu tak bagus atau buang masa.tidak sama sekali sbb program diploma pun ada kelebihan sendiri.Kenapa mereka yang ditawarkan form6 ni ramai tapi yang mendaftar dan ikut sampai habis hanya suku daripada yang ditarwarkan,macm kat sekolah aku la kan.Mungkin kalau kita masuk form 6 kita akan tetap duduk dekat dengan family tak keluar daripada tempat kita sekarang and mereka anggap tak seronok benda ni,masih pakai baju sekolah and terikat dengan peraturan sekolah yang ketat tu.aku tak salahkan dia orang sbb masa aku f5 pun aku target nak masuk mana2 ipt and nak keluar daripada rumah,and aku tak nak masuk f6.tapi malangnya semua borang yang aku isi tak sangkut pun tak tahu la mana silap, lagi pun result spm aku tak gempak mana pun.aku pun masuk f6 tanpa banyak soal.bila dah masuk je dalam sebulan macam tu aku rasa perubahannnya.kalau dulu aku memang pemalu and susah nak tanya cikgu tapi dekat dalam f6 semua tu dah tak boleh sbb hampir setiap hari ada presentation,kena bercakap depan clas n cikgu,mula-mula memang malu tapi lama-lama jadi seronok and sangat yakin.Sebenarnya f6 ni bagi kita persediaan untuk ke u nanti supaya kita tak terkejut dengan suasana pembelajaran dekat u.lagi pun f6 sekarang tak macam dulu,banyak sangat aktiviti macam dekat u jugak.cuma kita kena belajar betul2 la,ala bende ni kat mana-mana pun kena buat.alhamdulilah sepanjang aku kat f6 ni aku dapat result yang elok jauh beza daripada masa spm dulu.so pada siapa yang dapat tawaran f6 tu fikir lah sebelum menolak tawaran 2,tapi kalau dapat yang lebih baik dari f6 apa salahnya rezeki masing-masing.esok last paper seronoknya.adui dah banyak celoteh ni,penat dah.


jumpa lagi ya.

4 ulasan:

Ashi berkata...

pengawas pusat sumber ke... sama lah kita... baju pun sama...

Sharifah Syahirah berkata...

hahaha bukan pengawas pusat sumber la yunk.tu baju untuk budak form 6 la.

syasyajohan berkata...

belajar mana2 pun sama.ok je:)

Sharifah Syahirah berkata...

Huhu tu pendapat saya je.
sbb ramai yg pandang rendah dekat kami bila kami daftar masuk form 6..:)