Rabu, 5 November 2014

Luahan Rasa

Assalammualaikum, Hai

Aku ni sekarang rasa marah sangat kat diri sendiri. Cita-cita besar, nak ada butik sendiri, nak travel, nak ada saving RM 1M before 25, tapi.......usaha ? celah gigi je, tak serius, tak betul-betul. 

Semangat ni macam minyak kadang full tank, kadang kosong terus. Ni sebelum kosong baik isi. Cara aku bila rasa down bisnes, macam-macam buat tak jadi, aku baca cerita-cerita orang yang dah berjaya. Orang yang dulu susah sekarang senang sebab usaha. Lepas tu doa lah. Mungkin ada silap kat mana-mana ni.

Doakan aku berjaya ya. Aku merayu.



Ahad, 2 November 2014

Selamat Maju Jaya SPM & STPM 2014.

Assalammualaikum, Hai


SPM 2014 akan bermula esok 3.November kalau tak silap. STPM aku tak pasti. Apa pun selamat maju jaya akak ucapkan kepada adik-adik yang menghadapinya. Dah usaha, sekrang masa untuk keluarkan ilmu saja. Lepas ni jangan lupa doa dan tawakal. Good Luck :D


Khamis, 30 Oktober 2014

PART 2 KUNMING : YUNNAN UNIVERSITY

Assalammmualaikum, Hai.



Kita sambung semula cerita kunming. Kalau yang belum baca part boleh rujuk di sini PART 1 KUNMING : TERBANG KE KUNMING, CHINA. Masa entry yang part 1 tu ada yang tanya apa tempat best di Kunming. Salah satu tempat aku suggest korang pergi Yunnan University. Salah satu tarikan dia sebab universiti ni ibarat dalam taman. Kalau kau masuk rasa syorga sangat. Universiti ni open semua orang boleh masuk, bukan macam UM aku, kena roboh pagar baru boleh masuk. ehh. hehe sepanjang sebulan ada empat ke lima kali aku ke sini. Sebab aku rasa best. Aku cadangkan korang nak pergi masa bulan oktober ni. Musim luruh cantik sangat ! 

Yunnan University ni dia dekat tengah-tengah bandar Kunming. Sekitar bandar ni ada tiga universiti. Salah satunya tempat aku exchange lah Yunnan Nasionalities University. Ada beza dengan Yunnan University. Entry ni banyak gambar. Kalau berat maap lah ya.






lompat yang tak menjadi, ada je yang jadi tapi ghupa aku tak senonoh sangat. tak nak up lah. hehe

deme lompat jadi, siapa ambil ea gambar ni. haha









pagi tu belajar taichi petang jejalan terus buat taichi, terpegun rakyat china tengok aku lagi pandai dari mereka. tehee

ini satu-satunya gambar lompat paling senonoh sikit.

heaven tak pepetang study dalam tempat macam ni ?

sebenarnya nak tunjuk bunga tu, bau dia ya ampun wangi sangat.










local chinese yang nak ambil gambar dengan kami

separuh dari jantung sayang, separuh lagi duk bilik tidoq, separuh lagi ada kat m'syia masa ni. tehee






gambar ni hari lain







baru nak mula musim luruh, cantik.





ok, penat dah. lama terdraft sebab tunggu wifi laju baru boleh upload gambar bebanyak. lepas ni nak aku update apa pulak ? hehe 

Sabtu, 18 Oktober 2014

PART 1 KUNMING : Terbang ke Kunming China.


Assalammualaikum, Hai.

Jangan buat-buat terkejut lah aku baru nak up entry Kunming. hehe aku kan pemalas, alasan paling baik gambar ada tak copy lagi. padahal.... haha cerita dah sebulan lepas baru nak up. Nasib baik aku ada niat nak up jugak tau. haha ! Aku pergi Kunming tak lama sebulan je. Sebulan tu lama ea ? aku exchange student dekat Yunnan. Kunming tu bandar besar, bandar kecil dia Yunnan lah. Kalau aku bandar besar Johor bandar kecik Batu Pahat gitu, kira Yunnan ni daerah. Tapi besar dia dua kali Batu Pahat, sibuk dia macam KL. Yunnan ni cantik, masa aku pergi antara summer dan spring gitu. Tapi cuaca Yunnan sejuk antara 25 ke 18 ke 12 degree celcius gituu. Dalam kelas, ke bilik memang tak ada kipas. Jimat elektrik nak bayar. Tapi malam ke siang aku tidur dengan baju sejuk, tambah toto tebal lagi. Sejuk kau. Pakai stokin siap. 

Masa spring diorang cantik, aku tengok gambar-gambar yang kawan-kawan china aku bagi lah. Masa musim bunga pun cantik, ada sakura uolss. Salji pun cantik tapi sejuk yang gila sejuk lah. Yunnan macam atas bukit gitu. Ada rezeki aku datang balik sana. Kalau boleh masa spring dengan salji. hoii banyak duit kau. hehe Aku bertolak dari KL 4.Ogos, aku balik 31. Ogos. Naik air asia, ok lah not bad. Masa nak pergi MH17 baru je kena. Takut tu ada, tapi teruja tu lebih, jadi tawakal saja. Alhamdulilah selamat lah sampai sana nye. Nak sampai tu macam takut sebab kami-kami saja ya, tak ada pensyarah pengiring. Macam fikir jugak nanti sampai nak ke mana ? dah lah first travel kan. 

Tapi ok je, sampai-sampai tu semua kawan-kawan china ni sambut kita orang kat airport. Honestly, sebulan aku kat china diorang layan macam raja, tip top. layanan high class punya . Ni diorang dah datang fak aku untuk setahun exchange, aku ni serba salah takut tak terlayan. Setahun wey, kalau aku ikut diorang ke mana-mana budget i tak ada u. hehe

Aku sebulan kat sini, kalau nak cerita dari hari pertama memang hazabedah wey. hehe kita cerita by part lah ea. Nanti aku cerit tempat best, makanan dia semua. Ni kau layan je gambar masa nak pergi hari tu. Nak baca panjang-panjang pun kau malas kann ? hahaha





































Aku malas nak caption satu-satu kat gambar tu. hehe korang buat caption sedniri. Muka memang tak boleh blah, lagi muka aku. Penat wey, sebelum pergi China, aku tak tidur buat kertas projek untuk short sem. Lepas tu esok nak pergi hari ni baru packing barang. Lepas tu malam sebelum nak pergi tak boleh tido. Lepas tu first time flight jauh, penat lain macam. Lepas tu padan muka kau tak manage masa dengan baik. haha Cukup lah kot ni. Nanti sambung part lain. Korang nak aku cerita apa ? makanan ? tempat best ? ke nak  upload semua muka aku je. muihihihihi ok bye. +

Sabtu, 11 Oktober 2014

3000 Followers Giveaway by Nadratul Syazwana

Assalammualaikum uolss.

Adik comel kita buat giveaway, sebagai kakak yang suport adik dia harus lah join. Kekdahnya suport, join pun dah hari ke berapa. Tahniah Nad ! followers dah cecah 3000. Hebak ! Kalau nak kira umur blog dia dengan aku lebih kurang sama. Tapi kalau nak tengok achievement blog dia lagi superb. Nak buat macam mana kakak kau ni malas. Dulu niat ada blog nak seronok je. Sekarang baru pikir nak buat duit. Kekdah membebel kan ? 

Jomlah join GA ni korang. Syarat simple je. Tak minta korang terjun bagunan pun. Hadiah best. Menang ke tak lantok, janji gembira. gituu.




Syarat korang boleh rujuk sini :


Hadiah :

Shawl/Tudung (9 pemenang)
Baju tshirt (1 pemenang)
Cash RM30 (1 pemenang)
Body Shop product (1 pemenang)
Fabric Brooch (5 pemenang)
Novel (1 pemenang)
Topup RM5 (4 pemenang)
Mask (7 pemenang)
Handmade Craft (2 pemenang)
Banner/Fansign (2 pemenang)



Nad kak syira ada twiter tapi lama sangat tak buka. Terlalu lama, jadi pasword tak hinggat dah. hehe Instagram juga tak ada. Jadinya kak syira follow mana ada saja. :D Untuk Nad semoga awak terus berjaya, dalam blog, dalam whatever you do, terima kasih jadi kawan kak syira. Juga kak syira doakan awak dan Hafiz ( nama betul ke ? ingat2 lupa) can stay together until the date both of u being husband and wife, and after that happy until Jannah in syaa Allah. aww terharu tak baca. 






Sabtu, 6 September 2014

Rabu, 3 September 2014

Mengenang MH17 & MH370

Assalammualaikum and hai.


Entry China nanti update ea, banyak gambar lawa-lawa tak ada dalam camera aku, tak vogue ar bagi tunjuk muka tak sememeh aku tu. hee Macam semua orang tahu, tahun ni tahun sedih Malaysia. Aku tahu aku macam dah lambat update je, on 22 hari tu aku tak boleh update sebab i'm not in Malaysia on that day. Sana susah sikit nak dapat maklumat, ke aku yang tak pandai ? hehe no fb, no youtube. Semua information hanya dari instagram sahaja. Tapi kita orang hari tu tak ada class, malam buat bacaan yassin untuk MH17 dan MH370, kami juga berkabung masa tu. Ramai kata kalau ada kat Malaysia masa tu, rasa sayu je, sedih je.  Aku rasa tragedi kapal terbang paling teruk pun dulu lama dah kes tanjung kupang kalau tak silap, tapi macam silap nama je. hehe Nanti korang pergi cek sendiri nama tempat tu.


Pada aku tragedi MH17 benda kejam. Tersalah tembak, alasan bodoh. Mata tak tengok ke ? teknologi canggih tak boleh beza mana satu kau nak tembak ? Kalau tak kena MH17 kena kapal komersial lain pun kesian juga. MH370 hilang tanpa berita pun. Tanpa serpihan, tanpa tanda walau sikit pun. Aku rasa hikmah dia bukan family je kena ambil, semua terutama kita yang islam. Allah nak tunjuk tau, manusia ni hebat mana cipta peralatan, hebat mana cipta peluru yang konon tepat, tapi kuasa Allah lagi hebat. Bila dia kata hilang dan tak jumpa, sungguh kita tak jumpa, bila dia kata tersalah tembak, sungguh tersalah tembak, walhal peluru dah canggih, peralatan kesan kapal terbang hilang pun canggih dah. Tapi apa pun terjadi jangan putus harap dengan Allah. Dia jadikan semua dugaan besar ni mesti ada sebab. Macam ustazah tak ? hee eh tapi sungguh aku maksudkan apa aku cakap tu. Aku bukan family yang terlibat, aku tak tahu perasaan macam mana. Sedih aku yang tengok ni, lagi sedih diorang hadapi semua ni. Untuk semua family terlibat bertabahlah, bersyukurlah Allah pilih anda semua untuk dugaan besar ni.




Hari tu ke China pun rasa berdebar je naik flight tu. Aku ni jenis membayang. Macam mana tengah best2 tidur tetiba kapal kau naik tu jatuh ke bawah acam tu je. Kau tak sempat nak cakap apa-apa. Kapal mesti riuh dengan orang menjerit. Jatuh dari atas tempat yang tinggi. Ok tak patut tulis gini, kesian family kalau terbaca entry aku ni. Maaf. Masa hari tu flight dari KL ke Kunming tu, dah nak sampai Kunming cuaca tak elok, bila langgar awan kapal tu bergegar wey, menjerit aku. Rasa nak tercabut jantung. Bukan sekali berkali-kali. Tapi steward diorang cool je, haha yelah dah kalau diorang takut, aku lagi takut. Bila sampai China, aku tanya kawan2 China takut tak naik MAS lepas ni, diorang cakap tak takut, sebab macam mana pun servis MAS paling tip top gitu. Aku tak pernah flight dengan MAS lagi, ritu Air Asia, not bad servis pun ok je. Nanti lah cite lagi ya. Untuk semua rew, penumpang dan anak kapal Islam MH17 dan MH370 Al-Fatihah. Untuk yang bukan Islam, takziah saya ucapkan. Bertabahlah, Allah sayang kalian :)

Isnin, 1 September 2014

Alhamdullilah Saya Boleh Tulis Semula.

Assalammualaikum, Hai..

Apa khabar wey, sihat ? Alhamdullilah saya dah balik. Over nak arwah balik pun nak tulis kat blog. Biarlah blog aku, balik je benda pertama kejar fb lah kan, China tak ada fb, tapi best juga tak serabut pasal fb, lupa kejap bisnes. hehe Tapi duit dah habis banyak sila menginsafi sila mula bekerja semula ya senah. Terima kasih yang prihatin.. ecewahh.. tak sangka ada 15 coment waiting, untuk yang ramai followers setakat 15 comment awaiting apa lah sangat, tapi untuk aku yang tak pamous ni, rasa awkward je. hahaha Entry China akan update slow-wlow, sebulan duk sana kalau nak buat day 1, day 2 and so on pengsan lah kau. Nanti kita tengok macam mana ya. Belanja gambar 1 dulu, yang lain tak transfer lagi, bagi aku bernapas sikit ya.



Sabtu, 5 Julai 2014

Senaman Ramadhan.

Assalammualaikum dan selamat berpuasa !



Alhamdulilah dah seminggu dah kita puasa. Kejap je dah seminggu kenss. Dalam entry lepas kan ada janji nak up entry pasal senaman masa bulan puasa ni kann. Kalau dah janji kena buat, semua information dalam entry ni aku rujuk page Kevin Zahri jadinya insya Allah information semua betul belakaa.

Untuk senaman maybe korang boleh cuba macam dalam gambar bawah ni. Kalau ikut dalam page tu, boleh buat masa 30 minit sebelum terawih, tapi kalau takut masa terawih penat, boleh je kau nak buat sebelum tido ke, selepas sahur ke. Pepandai kau lah nak adjust waktu tu kann.





Nampak kan, kalau betul-betul buat memang berpeluh punya. Kalau nak lagi banyak circuit senaman macam ni boleh download daripada ebook ramadhan by Kevin Zahri dekat kevinzahri.com 

Selain benda ni, Kevin ada share juga pasal tips diet mudah untuk sahur. Boleh rujuk balik gambar bawah ni ya.





Kalau korang nak lagi detail sila ke page Kevin Zahri selama ni pun aku banyak rujuk kat sinun je. Yelah aku bukan pakar, kejap lagi aku main tulis je, kau pun ikut je, tetiba tak kuruss, jadi bertambah berat pulak. terus marah aku kann, terus aku menangisi. sobs sobs gituuu.

Nak diet tu boleh, tapi jangan lah lari dari niat puasa yang sebenar-benarnya. Seimbangkan diet dan ibadat. Insya Allah, kurus dapat, pahala pun dapat. gituu lah.


Facebook  : Sharifah Syahirah II
Official Bisnes Fan Page : House of Beauty


IKLAN : Promosi Dian'z Vitamin C & E RM76 tu still available sampai 9hb tau. Kau tak order jangan menginsafi ya, sebab harga murah nak mamp... tak dapek kat mana-mana. Esok up entry testimoni, sebab ada je testimoni baru tapi tak up-up. Nak order boleh PM facebook ya. bye dulu lah nak tido seminit.