Khamis, 26 Jun 2014

Rumors

Assalammualaikum and hai.

Yeayy alhamdulilah, kak syira korang ni dah habis exam. cuti sekejap before sambung dengan short sem,ada paper projek uolss, sentap lah saya cuti saya pendek berbanding bebudak lain, tidak apa lah, saya redhaaa. haha ! 

Memacam isu sekarang ni, sila abaikan bola sebab aku tak minat bola. tak ambil tahu pun. aku kekadang pelik tengok orang taksub bola, bola pun taksub. eleh cakap orang, apa kekdahnya kau tu taksub Amar Baharain #abgzen. haha ! aku tak pe kau jangan. aku taksub tak adalah fikir nak buat laki, minat soy-soy je, lain lah dia datang minang aku ke, baru aku mensyukuri, menangisi. gituu. Maaflah kalau lama tak update blog, memang mukadimah satu perenggan, biasalaahh.

Keyboard warriors ni korang mesti biasa dengar kan, kira macam berperang guna keybord je, bahasa mudahnya gitulah. tapi perang macam mana ? kalau aku lah keyboard warriors ni macam-macam ada. keyboard warriors ni bahaya kalau ta kena cara, boleh jatuh fitnah. kekadang kita tak sedar kita jadi dah jadi keybord warriors ? ha takut tak ? haha !



aku paling tak suka keybords warriors yang jenis sebar kan rumors. rasa macam Allah kau kenapa kan. lepas tu lagi satu suka pula share without fikir dulu eh betul ke tak betul ke apa dia share tu. Nak share aku rasa boleh je, tak salah pun, tapi klau kita dapat berita tu, make sure benda tu betul. Aku rasa rumors paling teruk aku pernah tengok masa kes #MH370 tu. Kemain semua orang nak jadi reporter nak jadi itu ini. " aku ada kawan polis kat sinun dia kata dah jumpa kapal tu, semua orang tak hidp, kesian aku ". 

hamboi dan-dan lah ada kawan polis. mungkin lah mungkin dalam beribu-ribu rumors tu ada satu atau dua yang betul. tapi kita tak boleh nak detect sebab kan banyak sangat rumors yang negatif. aku tengok budaya ni jadi berleluasa sangat. mohon la, before you share, you make a rumors please make a sense, think about people arounds you,  kalau tak pasti cakap berita ni saya tak pasti. kekadang ada rumors melampau, macam baru ni rumors Tun M meninggal, ewahh kau sesedap je, orang tu tengah minum air kopi campur milo kat rumah, kau rumors dia dah meninggal, sedap je kau ya.

tolong isi sikit masa dengan benda pekdah sikit, aku tak lah kata aku ni 24 jam semua benda berpaedahnya, kekadang ada lagha jugak, tapi belum sampai jadi hobby nak buat rumors, paling lagha pun tengok instagram Ammar Baharain, eh. ni lagi melampau lagha nya, aku tak dak instagram ya. 

for me rumors can make our 'bangsa' be like non educated. klau kau tak educated sangat tak pe dik, tapi jangan bikin panas dengan buat rumors. tapi nak buat macam mana dah hari-hari dihidangkan dengan rumors, jadi terikut-ikut dah. daripada buat rumors baik kau fikir macam mana nak tolong bangsa kau, agama kau, dapat pahala. kann. ni tak dok pot pet bangsa tk maju, salahkan kerajaan, semua parti kau salahkan. tapi kau tak nak tolong diri kau sendiri, rajin buat rumors je. fikir la, ini hakikat.




5 ulasan:

Anasyg berkata...

ok, ada beberapa fakta kat sini yg mencuit hati. first, tahniah cuti sekejap je, sbb ada short sem *azab. ahaha, next, tak menahan menangisi pinangan Amar Baharin. *lol. :D mukaddimah tiga kali entry pun takpe Syira. hehe. :) tang keyboard warrior, diorang ni kena disembur je, kalau share benda betul/bermanfaat takpe gak, ini yg bukan2 je. Anyhoo, Syira, lepas ni kalau terserempak dgn keyboard warriors ckp kat dia "you have won the internet today, congratulations. :)"

Nadratul Syazwana berkata...

Ohhh patutlah kakak kita ni menyepi sekejap. Tgh exam rupanya. Now dah habis exam mohon kerap update blog yee hehe

Sharifah Syahirah berkata...

@Anasyg : hehe kalau tulis blog tak merepek rasa tak feel lah, Amar Baharain nak pinang lah sangat. haha terima kasih lah ucap tahniah cuti sekejap -____-. utk keybord warriors tu, idea bernas Anas, mesti dia mcm tercengang je kann,baru rasa. hahaha

@Nad : rinduu ke ? hahaha insyallah selagi bernafas, akan kerap update blog. cehh boleh caya ke i ni. haha

athiqi ariff berkata...

keyboard warriors = penyebar fitnah ..tol x?

Norliza Romizi berkata...

dapat blog awak kat syira lokman, follow saya balik :

http://lizaufa-pink.blogspot.com/