Ahad, 7 Oktober 2012

I WANT TO UPGRADE MYSELF

HOW I DO ANYTHING IS
HOW I DO EVERYTHING.



semalam sabtu,6hb aku join satu program untuk first year student dekat UM ni.program ni anjuran SERU um.apa tu SERU.SERU singkatan daru Student Empowerment & Research Unit.tak semua student datang pun ada masa minggu haluan siswa(MHS) lebih 500 yang mendaftar nak join tapi yang datang tak sampai separuh pun.program ni macam program motivasi tapi lebih menarik sebab cara penyampaian dia,and teknik yang digunakan memang lain dari yang lain.aku akan share apa yang aku belajar dalam program ni.motivator dia ialah abang amirul and wife dia kak elin.
apa yang aku dapat dekat sini banyak benda,bermula tujuan sebagai mahasiswi sampai ke penampilan diri.cara kita nak faham orang lain melaui love language,cara nak spend timr dengan betul and cara nak uruskan duit dengan betul.aku akan share cara nak uruskan duit dengan betul,sebab duit tu penting kan.


kak elin and abg amirul ni pun belajar benda ni daripada seorang motivator lain.jangan tanya sape sebab aku tak tahu.apa tu six jar.dalam bahasa melayu enam balang la kan.dia ajar macam ni.kita sediakan enam balang yang mana setiap balang tu kita mesti label dengan betul.tak kisah la mana dulu korang nak susun tapi mesti ada enam label.Spending,Saving,Investment,Education,Fun and Play,and Give.macam mana caranya.contoh hari ni korang dapat duit belanja RM2.ok 50% korang masukkan dalam balang Spending,yang ni korang boleh belanjakan,beli apa je korang nak.10% masukkan dalam balang seterusnya.mula-mula memang nampak macam sikit tapi bayangkan kalau benda tu dah banyak mesti korang tak percaya yang korang ada simpan duit sebanyak tu.siap boleh bersedekah sebab korang ada balang Give right.korang mesti displin tau.contoh korang nak beli make up kan.harga dalam RM20 macam tu.tapi dalambalang Fun & Play baru ada RM10.korang tak boleh ambil duit dari balang lain untuk cukupkan duit untuk beli make up tu.mesti tinggu diut dalam balang Fun & Play tu cukup baru boleh beli.menarik kan.secara tak langsung kita menyimpan kan.and satu lagi,aku dah dengar benda ni dua kali.tolong listkan setiap barang yang korang beli.

kalau nak cerita semua memang panjang tak sangat ni.korang boleh pergi dekat web diaorang.http://www.realleaders.net/ apa sahaja maklumat yang korang nak ada kat situ.nak panggil dia orang datang U korang pun boleh.untuk student um 20hb ni ada lagi seminar ni,datang rugi tak datang untuk um student byanran tetap sama RM5 sahaja.but for 1st year student je.untuk u lain aku tak tahu berapa bayaran dia.trademark abang amirul Yes or Yes!!  Yes!!

dapat sijil


How YOU do anything is
How You do everythings.



terima kasih kalau baca.

3 ulasan:

Warisan Arjuna berkata...

we like :)

take care,
kak elin

Sharifah Syahirah berkata...

terima kasih k.elin

Sharifah Syahirah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.